منبع تغذیه سوئیچینگ
فروش تجهیزات صنعتی تابلو برق


منبع تغذیه دستگاهی است که که توان الکتریکی را برای مصرفکننده تأمین میکند.به عبارتی می توان گفت که وظیفه منبع تغذیه، دریافت انرژی الکتریکی از یک نوع منبع انرژی مثل: برقی، مکانیکی، شیمیایی و… را به ولتاژ، جریان و فرکانس مناسب برای تغذیۀ بار تبدیل می کند.
در حالت کلی ۲ نوع منبع تغذیه وجود دارد:
- منبع تغذیه خطی (Linear Regulated Power Supply)
- منبع تغذیه سوئیچینگ (Switched Mode Power Supply) یا SMPS
محبوبترین انواع رگولاتورهای ولتاژ ثابت و خطی در دو نوع با ولتاژ خروجی مثبت و ولتاژ خروجی منفی در بازار موجود هستند.ولتاژ خروجی این دو نوعِ مکمل، دقیق و پایدار بوده و در محدوده ۵ تا ۲۴ ولت است که در بسیاری از مدارهای الکترونیکی به کار میرود.
بیشتر بخوانید: شاید مقاله چراغ سیگنال ولت متر هم برای شما جذاب باشد.
منبع تغذیه سوئیچینگ چیست؟
منبع تغذیه سوئیچینگ، یک منبع تغذیه الکترونیکی است که شامل یک تنظیمکنندهٔ جریان برای داشتن کارایی خیلی بالا در هنگام تغییر توان الکتریکی است.SMPS معمولاً برای تأمین ولتاژی ثابت بمورد استفاده قرار می گیرد و برخلاف منابع تغذیه خطی، در این منابع ترانزیستوری که نقش کلید را به عهده دارد با فرکانسی حدودا ۵۰ کیلو هرتز یا بیشتر از این مقدار، قطع و وصل میشود که خود این موضوع سبب کاهش خرابی و مشکلات ترانزیستور میشود.امروزه منابع تغذیه سوئیچینگ در کامپیوترها، تقویت کنندههای توان، تلویزیونها، درایو موتورهای dc و… مورد استفاده قرار میگیرند.
اگر نیاز به مشاوره یا خرید درباره محصولات شرکت مستر فیوز دارید می توانید با متخصصین مجرب ما تماس حاصل کنید.
بیشتر با منبع تغذیه آشنا شوید...
رگولاتور خطی ( رگولاتور چیست؟ به عبارتی رگولاتور قطعه است که در ساخت مدارات الکترونیکی استفاده می شود و کاربردهای فراوانی دارد در حقیقت رگولاتورهای ولتاژ، نوعی از نیمه رساناها هستند که برای تنظیم ولتاژ طراحی شده اند.) با هدر دادن توان اضافی به شکل حرارت می تواند ولتاژ یا جریان خروجی را تنظیم کند به دلیل همین موضوع حداکثر بازده توان آن برابر است با نسبت ولتاژ خروجی به ولتاژ ورودی.در منبع تغذیه سوییچینگ ولتاژ یا جریان از طریق سویچ کردن یک ذخیرهکننده انرژی مثل سلف یا خازن تنظیم میشود.
بنابراین منبع تغذیه ای ایده ال محسوب می شود که در حالت وصل، مقاومتی نداشته و در حالت قطع هم جریانی از آنها عبور نمیکند اگر چنین باشد این دسته از منابع تغذیه به لحاظ نظری میتوانند بازده بالایی و ۱۰۰ درصد داشته باشند.
انواع منبع تغذیه


منبع تغذیه سوئیچینگ


منبع تغذیه خطی
منبع تغذیه خطی (Linear Power Supplies)
دلیل نام گرفتن خطی این نوع منبع به این خاطر است که در آن سوییچینگ (قطع و وصل جریان) صورت نمی گیرد.گرچه در ساختار آن از عناصر مداریِ غیرخطی مانند دیود استفاده شدهاست.این نوع منابع تغذیه دارای محدودیتهای ذاتی هستند که از آنها نمیتوان برای تأمین جریانهای زیاد استفاده کرد. اما از آنها همچنان در کاربردهای حساس به نویز استفاده میشود.
منبع تغذیه سوئیچینگ (Switched-mode power supply)
منابع تغذیه سوئیچینگ یا SMPSها به جای منابع تغذیه AC به DC خطی سنتی به کار میروند و مصرف توان، تولید گرما و اندازه و وزن مدار را کاهش میدهند. امروزه منابع تغذیه سوئیچینگ در کامپیوترها، تقویت کنندههای توان، تلویزیونها، درایو موتورهای dc و… مورد استفاده قرار میگیرند.
به عبارتی منبع تغذیه سوئیچینگ (SMPS) نوعی منبع تغذیه است که از روشهای سوئیچینگ مبتنی بر نیمههادی برای رسیدن به ولتاژ خروجی مطلوب استفاده میکند.
اگر نیاز به مشاوره یا خرید درباره محصولات شرکت مستر فیوز دارید می توانید با متخصصین مجرب ما تماس حاصل کنید.
کاربردهای منبع تغذیه خطی
منابع تغذیه خطی معمولاً در جاهایی که توان کمتر مورد نیازمی باشد و همچنین در جاهایی که استفاده از منابع تغذیه در حالت سکون ضروری است، مورد استفاده قرار میگیرند.منابع تغذیه خطی از خروجی صافتری (ریپل کمتر) نسبت به منابع تغذیه سوئیچینگ برخوردار هستند بنابراین در جاهایی که نیاز به یک ولتاژ خیلی صاف داشته باشیم از منابع تغذیه خطی استفاده میکنند.
کاربردهای منبع تغذیه سوئیچینگ
منابع تغذیه سوئیچینگ در جاهایی که نیاز به بازده بالایی باشد و همچنین بوجود آمدن و تولید گرما یک اثر مخرب محسوب میشود، مورد استفاده قرار میگیرند (مانند مدار شارژر باتری). همچنین در جاهایی که نیاز به توان بالاتری داشته باشیم استفاده از منابع تغذیه سوئیچینگ ضروری میباشد.
بیشتر بخوانید: شاید مقاله چراغ تونلی هم برای شما جذاب باشد.
انواع منبع تغذیه سوئیچینگ
منابع تغذیه سوئیچینگ به طور کلی به دو دسته تقسیم می شوند:
منابع تغذیه سوئیچینگ ریلی
منابع تغذیه سوئیچینگ کف خواب
این دو نوع منبع تغذیه از نظر رنج متفاوت ولتاژ ورودی، حفاظت اتصال کوتاه به کار رفته در آن، چینش و نوع ترمنیال های مورد استفاده و ساختار ظاهری با یکدیگر متفاوت هستند.
در منبع تغذیه های ریلی معمولا محدوده مجاز ولتاژ ورودی بسیار وسیع تر از منابع تغذیه کتابی یا کف خواب است. به طور معمول در منابع تغذیه ریلی ولتاژ ورودی از ۱۰۰ ولت تا ۲۴۰ ولت بدون ایجاد مشکل در کارایی منبع می تواند تغییر کند اما محدوده ولتاژ ورودی منابع تغذیه کتابی برای حالت ۲۲۰ ولت تنها به اندازه ۳۳ ولت بالا و پایین تر از مقدار ۲۲۰ ولت میباشد.
نکته مهمی که باید به آن توجه داشت نحوه برگشتن از حالتهای اضطرای به حالت عادی است. در منابع تغذیه کفی در صورت وجود حفاظت مورد نظر، پس از رفع شدن آن حالت اضطراری برای بازگشت به حالت عادی و نرمال باید برق ورودی دستگاه قطع شده و پس از چند ثانیه مجددا برق ورودی وصل شود. به عنوان مثال وقتی که خروجی دستگاه اتصال کوتاه شود منابع تغذیه کف خواب (در صورت داشتن حفاظت اتصال کوتاه) خاموش میشود. پس از بر طرف شدن مشکل اتصال کوتاه برای بازگشت به حالت عادی باید ورودی منبع تغذیه قطع شده و مجددا پس از چند ثانیه وصل گردد تا دستگاه روشن شود.
اما در منابع تغذیه ریلی به این صورت نیست در حالی که فرایند به طور خودکار انجام میشود و پس از رفع شدن مشکل، دستگاه به صورت خودکار به مدار باز میگردد.
با کوتاه شدن اتصال خروجی یا ایجاد اضافه جریان در خروجی منابع تغذیه کتابی به کلی قطع شده و برای شروع مجدد نیاز به قطع برق از ورودی و اتصال مجدد آن به تغذیه است در حالی که در منابع ریلی پس از برطرف شدن اتصال کوتاه به طور اتومات به کار خود باز میگردد. درون منابع کتابی یک سوئیچ یا کلید وجود دارد که در صورتی که با ولتاژ برق ورودی متناسب تنظیم نشده باشد می تواند باعث سوختن دستگاه شود یا خروجی نامناسبی داشته باشد.
برخی از منبع تغذیه سوئیچینگ که ما در مستر فیوز به فروش میرسانیم:
منبع تغذیه ۲۴ ولت ۵٫۰ آمپر
منبع تغذیه ۲۴ ولت ۱٫۰ آمپر
منبع تغذیه ۲۴ ولت ۲٫۵ آمپر
اگر نیاز به مشاوره یا خرید درباره محصولات شرکت مستر فیوز دارید می توانید با متخصصین مجرب ما تماس حاصل کنید.
مزایا و معایب منبع تغذیه سوئیچینگ
مهمترین مزیت یک منبع تغذیه سوییچینگ بازده بالای آن است. از آنجایی که ترانزیستور سوییچینگ فقط در ناحیه قطع و اشباع کار میکند. بنابراین توان مصرفی آن ناچیز است که این سبب بالا رفتن بازده منبع تغذیه میگردد. سایر مزایای آن عبارتند از حجم و وزن کمتر (به دلیل حذف ترانسفورماتور فرکانس پایین که وزن بالایی دارد) و گرمای ایجاد شده کمتر. معایب آن عبارتند از پیچیدگی زیاد و امکان تداخل الکترومغناطیسی و همچنین ایجاد موجک (ریپل) در فرکانس سوییچینگ و هارمونیکهای آن.
برخی از مزایای منابع تغذیه سوئیچینگ را میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- بازدهی بالاتر : بدون شک در دنیای امروزی نیاز ما به انرژی زیاد شدهاست و در نتیجه باید مدیریت بهتری روی مصرف انرژی الکتریکی داشته باشیم، پس اگر بخواهیم در طراحی مدار میزان مصرف انرژی را مد نظر قرار دهیم ،باید در مدارمان جایی برای منبع تغذیه سوئیچینگ در نظر داشته باشیم. این منابع تغذیه اغلب دارای راندمان بالای ۸۵ درصد هستند و توانستهاند اتلاف انرژی که یکی از مشکلات اصلی زندگی بشر در عصر حاضر است را تا حد زیادی کاهش دهند.
۲٫ اندازه کوچکتر و وزن کمتر: برای تبدیل ولتاژ ۱۲ ولت DC به ۵ ولت DC با جریان حداکثر ۱ آمپر میتوان از یک رگولاتور خطی استفاده کنیم که البته از اتلاف بسیار بیشتری نسبت به رگولاتورهای سوئیچینگ برخوردار است. اما برای مثال اگر بخواهیم برق شهر که دارای ولتاژ ۲۲۰ ولت AC هست را به ۵ ولت DC تبدیل کنیم ابتدا به یک ترانس با وزن و حجم نسبتا زیاد و سپس یک یکسو ساز و خازن ظرفیت بالا نیاز داریم. روی هم رفته این مدار فضای زیادی را اشغال میکند ولی با طراحی یک منبع تغذیه سوئیچینگ با همین مشخصات در یک فضای حداکثر ۲ در ۳ سانتیمتر با وزن بسیار کمتر قابل پیادهسازی است. مانند اکثر شارژرهای گوشیهای موبایل که از منابع تغذیه سوییچینگ بهره میبرند.
۳٫ قیمت ارزان تر: اگر بخواهیم از یک ترانس برای تبدیل AC به DC استفاده کنیم در شرایطی که جریان خروجی ترانس بیش از ۲ آمپر باشد ترانسفورماتور به تنهایی و بدون در نظر گرفتن مدار یکسوساز و تثبیتکننده علاوه بر وزن بسیار سنگین در بسیاری از موارد قیمت دو تا چند برابری نسبت به مدارات سوئیچینگ در بر خواهد داشت.
بیشتر بخوانید: شاید مقاله لوله فلکسی هم برای شما جذاب باشد.
مقایسه منبع تغذیه سوئیچینگ و خطی
مقایسه | منابع تغذیه خطی | منابع تغذیه سوییچینگ |
---|---|---|
وزن و ابعاد | در منابع با توان بالا هیتسینک مورد نیاز است که ابعاد منبع را افزایش میدهد. استفاده از ترانسفورمرهای فرکانس پایین، به حجم و سنگینی دستگاه میافزاید. | در بعضی منابع ممکن است از ترانسفورمر (یا سلف) استفاده شود که البته به دلیل فرکانس کاری بالا، سنگینی و ابعاد ترانسفورمر زیاد نیست. |
کارایی، توان و گرمای تلفاتی | در منابع تغذیه دارای رگولاتور، بازده عمدتاً بسته به اختلاف بین ولتاژ ورودی و خروجی است. ولتاژ خروجی از طریق تلف کردن توان اضافی به شکل حرارت، تنظیم میگردد که این سبب میشود بازده منبع تغذیه به حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد محدود شود. در منابع تغذیه فاقد رگولاتور، تلفات مسی و آهنی ترانسفورمر تنها عامل مؤثر بر کارایی منبع تغذیه است. | ولتاژ خروجی از طریق کنترل سیکل وظیفه (دیوتی سایکل) تنظیم میگردد. ترانزیستورها یا کاملاً روشن (حالت اشباع) هستند یا کاملاً خاموش (حالت قطع) بنابراین تلفات اهمی بین ورودی و بار وجود ندارد. حرارت ایجاد شده ناشی از ویژگیهای غیر آرمانی اجزای مدار و همچنین جریان حالت دایم مدار کنترلکننده میباشد. |
ولتاژ خروجی | در صورت استفاده از ترانسفورمر، میتوان در خروجی به هر ولتاژ دلخواهی دست یافت. در منابع خطی بدون ترانسفورمر ولتاژ خروجی از ورودی بیشتر نخواهد شد در صورت عدم استفاده از رگولاتور، ولتاژ خروجی با بار تغییر میکند. | هیچ گونه محدودیتی در ولتاژ خروجی نداریم. در بیشتر مدارات فقط ولتاژ شکست ترانزیستور میتواند محدودکننده باشد. ولتاژ خروجی با بار تغییری نمیکند. |
پیچیدگی | یک منبع تغذیه خطی تنظیم نشده میتواند صرفاً از یک دیود و یک خازن تشکیل شود. در منابع تنظیم شده یک مدار گسسته یا مجتمع برای تنظیم کردن ولتاژ خروجی وجود دارد. این مدار (و همچنین معیار پایداری حلقه بازخورد آن) نسبت به منابع تغذیه سوییچینگ، پیچیدگی کمتری دارد. | در این دسته از منابع یک مدار مجتمع کنترلکننده، یک یا چند ترانزیستور و دیود قدرت، یک ترانسفورمر قدرت و چندین سلف و خازن پالاینده (فیلتر) وجود دارند. طراحی این دسته از منابع دارای پیچیدگیهایی است که در منابع تغذیه خطی نظیر آن را نمیتوان یافت. |
تداخل فرکانس رادیویی | در بار زیاد، دیودهای یکسوساز ممکن است تداخل فرکانس بالای ناچیزی ایجاد کنند. در کابلهای فاقد حفاظ (شیلد) هوم القا میکنند که میتواند در فرکانس صوتی مشکل ساز باشد. | به این دلیل که جریان بهطور ناگهانی قطع و وصل میشود، این دسته از منابع مستعد ایجاد تداخل فرکانس رادیویی و الکترومغناطیسی میباشند؛ لذا برای کاهش تداخل باید از پالایه (فیلتر)های تداخل الکترومغناطیسی و همچنین حفاظهای فرکانس رادیویی بهره جست. |
نویز آکوستیک | هوم بسیار ضعیفی ایجاد میکنند که عامل آن لرزش لایههای سیم پیچ ترانسفورمر میباشد. | معمولاً برای انسان قابل شنیدن نیست مگر اینکه منبع تغذیه دارای فن باشد، درست کار نکند یا اینکه فرکانس سوییچینگ در محدوده قابل شنیدن باشد یا لایههای سیم پیچها در یکی از زیر هارمونیکهای فرکانس کاری شروع به لرزش کند. |
جریان هجومی وارده به منبع | در یک منبع تغذیه خطی در لحظه اتصال به برق شهری تا هنگامی که شار مغناطیسی ترانسفورمر به یک حد پایدار برسد و خازنها کاملاً شارژ شوند جریان هجومی بالا است. | جریان هجومی فوقالعاده بالاست و فقط توسط امپدانس ورودی منبع تغذیه و مقاومتهای سری با خازن محدود میگردد. |
خطر برق گرفتگی | در منابع تغذیه دارای ترانسفورمر امکان زمین کردن بدنه و هسته ترانسفورمر وجود دارد. چنانچه عایق بین سیم پیچی اولیه و ثانویه از بین برود، خطر برق گرفتگی وجود دارد که البته با طراحی صحیح میتوان جلو آن را گرفت. منابع تغذیه خطی بدون ترانسفورمر ذاتاً خطرناک هستند. در منابع تغذیه خطی و سوییچینگ باید ولتاژ ورودی و گاهی خروجی را ایزوله نمود. | خط مرجع و بدنه دستگاه به ولتاژی برابر نصف ولتاژ برق شهر اما با امپدانس بالا متصل شدهاست مگر اینکه بدنه به زمین وصل شده باشد یا اینکه در ورودی منبع فیلتر تداخل الکترومغناطیسی موجود نباشد. |
خطر آسیب به تجهیزات | بسیار پایین است مگر اینکه بین سیم پیچی اولیه و ثانویه اتصال کوتاه پیش بیاید یا اینکه رگولاتور خراب شود. | ممکن است بعلت خرابی دستگاه، ولتاژ خروجی زیاد شود. فشار بر خازنها میتواند سبب ترکیدن آنها شود. در برخی موارد ولتاژ شناور میتواند به طبقه ورودی آمپلیفایرها آسیب برساند. |
قیمت منبع تغذیه سوئیچینگ
اگر نیاز به راهنمایی و مشاوره درباره خرید منبع تغذیه سوئیچینگ دارید می توانید با مشاوران ما در مستر فیوز تماس بگیرید.
منبع تغذیه سوئیچینگ، یک منبع تغذیه الکترونیکی است که شامل یک تنظیمکنندهٔ جریان برای داشتن کارایی خیلی بالا در هنگام تغییر توان الکتریکی است.
منابع تغذیه سوئیچینگ به طور کلی به دو دسته تقسیم می شوند:
منابع تغذیه سوئیچینگ ریلی
منابع تغذیه سوئیچینگ کف خواب
این دو نوع منبع تغذیه از نظر رنج متفاوت ولتاژ ورودی، حفاظت اتصال کوتاه به کار رفته در آن، چینش و نوع ترمنیال های مورد استفاده و ساختار ظاهری با یکدیگر متفاوت هستند.
اگر نیاز به راهنمایی و مشاوره درباره خرید منبع تغذیه سوئیچینگ دارید می توانید با مشاوران ما در مستر فیوز تماس بگیرید.
۰۲۱۳۳۵۹۱۸۱۲ | ۰۲۱۶۶۹۵۹۵۳۲